Rijksoverheid
Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?

Veilig Thuis

Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000
(gratis en 24/7 bereikbaar)

Ik maak me zorgen om een kind

Thuis moet een veilige plek zijn, maar voor veel jongeren is dat niet het geval. Zij voelen zich onveilig. Bijvoorbeeld omdat er vaak ruzie is in huis. Of ze worden bang gemaakt, krijgen te weinig zorg en aandacht, worden uitgescholden, geslagen, getrapt of zelfs seksueel misbruikt. Ken je iemand die thuis misschien wordt mishandeld? Dan vind je het vast moeilijk om erover te praten. Toch is het belangrijk dat je er niet mee blijft zitten. Ook als je het niet zeker weet.

Dit is wat je kunt doen

Praat erover met iemand van jouw leeftijd


Als je niet met een volwassene durft te praten, dan kun je beginnen met iemand van jouw leeftijd. Bijvoorbeeld een vriend, buurmeisje, of een klasgenoot die je vertrouwt. Wat jij het prettigst vindt. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Misschien kan deze persoon je helpen om het te vertellen aan een volwassene.

Praat erover met een volwassene


Vertel het verhaal aan je ouders, of aan een andere volwassene, zoals een juf of leraar. Dan kunnen jullie samen kijken of het nodig is hulp te zoeken.

Praat met degene over wie je je zorgen maakt

Misschien zie je er tegenop om te praten met iemand die misschien mishandeld wordt. Omdat je twijfelt of het wel echt waar is. Of omdat je bang bent dat hij of zij er niet over wil praten. Dat is heel normaal. Het kan al helpen als je die persoon het gevoel geeft dat hij of zij niet alleen is en dat jij wilt luisteren.

Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik weet niet of er echt iets aan de hand is, maar als je ergens over wilt praten, dan wil ik wel luisteren. Of je kunt aangeven dat je open staat voor zijn of haar verhaal. Bijvoorbeeld met de roomie, speciaal ontworpen om iemand te laten zien dat je er voor haar of hem bent. Een roomie is een symbool waarmee je laat zien dat je vrienden wilt helpen die het thuis moeilijk hebben. Je staat open voor hun verhaal. Je zet als het ware jouw kamerdeur open, zodat vrienden bij jou kunnen aankloppen als het thuis niet goed gaat. Dan kan iemand zelf bedenken of hij of zij dat wil doen.

Als iemand jou vertelt dat hij of zij thuis mishandeld wordt, dan is het belangrijk dat jullie ergens samen rustig kunnen praten. Op een plek waar je even niet door anderen wordt gestoord. Laat de ander weten dat je wilt helpen. Je kunt bijvoorbeeld vragen wat jij voor de ander zou kunnen doen.

Blijf er niet samen mee rondlopen, maar ga ook naar een volwassene. Jullie kunnen dan samen contact met de Kindertelefoon of Veilig Thuis.

Chat of bel met de Kindertelefoon


Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon.

De Kindertelefoon is bereikbaar via: www.kindertelefoon.nl.

Bel met Veilig Thuis via 0800-2000

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met mishandeling. Of die vermoed dat er iets niet goed gaat bij of met iemand anders. Dus zeker ook voor jou. Je kunt ons vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Samen met jou kijkt deze hulpverlener ook welke hulp voor degene waar je je zorgen om maakt, het beste is. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat natuurlijk niet. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).