Rijksoverheid
Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?

Veilig Thuis

Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000
(gratis en 24/7 bereikbaar)

Ik maak me zorgen om een volwassene

Is er bij jou thuis veel ruzie of bij mensen in je omgeving? Een beetje ruzie af en toe is normaal. Maar volwassenen horen elkaar niet te slaan of elke dag elkaar uit te schelden.

Gebeurt dit bij jou thuis? Vergeet dan niet dat het niet jouw schuld is. Jij hoeft het ook niet op te lossen. Volwassenen moeten hun problemen samen oplossen. Maar als jij er verdrietig van wordt, dan is het belangrijk dat iemand jou ook helpt. Als er bij je thuis al jaren ruzie gemaakt wordt, dan is het misschien normaal geworden voor je. Maar het is niet normaal en het is niet goed voor jou.

Praat erover met iemand. Het is echt niet gek of stom om erover te praten. Hieronder staan een paar keuzes. Kies zelf wat je het prettigst vindt.

Dit is wat je kunt doen

Praat erover met iemand van jouw leeftijd

Als je niet met een volwassene durft te praten, dan kun je beginnen bij iemand van jouw leeftijd. Een vriend of vriendin bijvoorbeeld, of een buurmeisje of een klasgenoot. Wat jij het prettigst vindt. Als je eenmaal de eerste stap hebt gezet, zal je merken dat het fijn is om je hart te luchten. Bespreek met elkaar hoe je verder gaat. Meestal is het goed om samen contact op te nemen met een volwassene, eventueel om hulp te zoeken.

Praat erover met een volwassene

Blijf niet alleen rondlopen met dit probleem. Als jouw ouders vaak ruzie maken, dan kan het goed zijn om het te vertellen aan de ouders van bijvoorbeeld je beste vriend of vriendin. En als niet jóuw ouders ruzie maken, maar juist die van je vriend of vriendin, dan is het goed om met je eigen ouders te gaan praten. Zij kunnen je helpen om te bedenken wat hierna de beste stap is.

Chat of bel met de Kindertelefoon

Blijf er niet alleen mee rondlopen. Er zijn mensen die je verder kunnen helpen. Bijvoorbeeld bij de Kindertelefoon. Dit kan anoniem. Je kunt hier advies vragen, of gewoon je verhaal kwijt. Dit kan op het forum als je een leeftijdsgenoot in vertrouwen wilt nemen, via de chat of via de telefoon.

De Kindertelefoon is bereikbaar via: www.kindertelefoon.nl.

Bel met Veilig Thuis via 0800-2000

Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met huiselijk geweld. Of die vermoed dat er iets niet goed gaat bij of met iemand anders. Dus zeker ook voor jou. Je kunt ons vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Samen met jou kijkt deze hulpverlener ook welke hulp voor degene waar je je zorgen om maakt, het beste is. En als je je naam niet wilt zeggen, hoeft dat natuurlijk niet. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).