Rijksoverheid
Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?

Veilig Thuis

Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000
(gratis en 24/7 bereikbaar)
Vanuit het buitenland kun je bellen naar: +31 703119007 (niet gratis)

Ik maak me zorgen om een kind

Misschien is er bij jou in de omgeving een gezin waar sprake is van veel herrie of ruzie. En vang je signalen op die kunnen wijzen op kindermishandeling. Bijvoorbeeld stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Of schrikken van aanrakingen, of vaak verwondingen hebben. Ook een onverzorgd uiterlijk kan een signaal zijn: vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Of ouders die schreeuwen tegen hun kind, of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind.

Goed dat je aandacht besteedt aan het signaal dat je hebt opgemerkt. Je kunt iets doen door alert te reageren op een signaal.

Dit is wat je kunt doen

Praat met de betrokkenen

Als je je zorgen maakt om een kind, is het belangrijk dat je iets doet. Soms kun je met simpele, praktische hulp de ouders/verzorgers een heel eind op weg helpen. Door erover te praten met de betrokkenen, kun je hen vertellen over jouw zorgen. Je kunt bijvoorbeeld vertellen wat je bij hun kind ziet of wat je hen ziet doen. Belangrijk is dat je de betrokkenen niet beschuldigt: probeer samen een gesprek te hebben, jouw zorgen uit te spreken en je steun aan te bieden. Als je opziet tegen zo'n gesprek, kun je altijd advies vragen aan Veilig Thuis via 0800-2000. Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met geweld thuis.

Zorg dat je er bent voor het kind

Ook als je niet zeker weet of een kind mishandeld wordt, kun je toch iets doen: er zijn voor het kind. Door te luisteren, of te vragen of je iets kunt doen. Nodig het kind uit, ga samen iets doen. Stel het kind geen vragen over jouw vermoedens. Dat kun je beter aan de professionals overlaten. Kinderen zijn sterk geneigd om loyaal aan hun ouders te zijn en zullen dus niet snel zeggen dat hun ouders iets verkeerd doen. Weet je niet zeker hoe je de reactie van het kind moet interpreteren? Bel dan met Veilig Thuis via 0800-2000. Samen met de hulpverlener kun je dan bespreken wat in dit geval het beste is.
Fragment uit video Wat kun je als volwassene doen voor een kind
 • Download deze video

 • Uitgeschreven tekst

  Een man begint zijn verhaal: Ik maakte me zorgen over mijn neef want mijn broer en zijn vrouw maakten vaak ruzie en ik merkte dat mijn neef vaak gewoon de straat op ging en dan rondhing daar op straat. En, ja, ik was bang dat hij zou ontsporen.

  Een vrouw begint haar verhaal: Hilde, ons buurmeisje, die komt af en toe spelen en het was me weleens opgevallen dat ze heel hongerig kan aanvallen op de koekjes. En ik maakte daar een grapje over, zo van: Krijg je thuis wel te eten, joh? Nou, en toen vertelde ze mij dat ze thuis vaak met een lege koelkast zitten en dat mama toch wel vaak niet kookt omdat ze dan met hoofdpijn in bed ligt.

  De man gaat verder met zijn verhaal: Toen ben ik naar hem toe gegaan, ik zei: Hé, misschien vind je het leuk als je het ook leuk vindt, kun je bij mij in de winkel komen helpen. Nou, dat was gelijk raak. Dat vond hij hartstikke leuk. Nou helpt hij me gewoon vaak met, ja, simpele dingen, hoor gewoon vakkenvullen en flessen in de kratten en zo, dat soort dingen. Maar als hij nu toch bij me is, dan help ik hem ook met zijn huiswerk en dat gaat ook echt hartstikke goed.

  De vrouw gaat verder met haar verhaal: Nou, ik vroeg Hilde van: Zou je het leuk vinden om eens bij mij te komen eten? Nou, dat vond ze wel leuk. Ik heb natuurlijk met moeder overlegd ik vroeg: Zou je het fijn vinden als Hilde af en toe bij mij komt eten? Kijk, ik kook toch, dus het maakt mij niet uit. Nou, vond ze goed.

  De man gaat verder met zijn verhaal: Maar ja, dat heb ik wel ook met mijn broer besproken. Ik zei tegen hem: Kijk, je zoon is nu bij mij onder mijn hoede, dat komt goed maar jij moet ook wat doen. Ga een keer met de huisarts praten, en die kan je daarbij verder helpen want dan kun je ook gewoon weer met je vrouw gaan praten in plaats van ruzie maken. Je moest zijn gezicht zien. Hij was wel geschrokken, hoor. Maar volgens mij gaat hij het wel doen.

  De vrouw gaat verder met haar verhaal: Ik heb wel tegen haar gezegd dat ze even ook met de huisarts moet bespreken hoe haar situatie is, want Hilde heeft er wel onder te lijden. Nou ja, Hilde geniet in ieder geval van onze afspraak ze komt regelmatig warm eten. En soms kook ik wat extra en dan breng ik het langs bij de buren.

Bel Veilig Thuis op 0800-2000

Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met geweld thuis. Wil je advies en hulp voor iemand anders? Bel ons en je kunt jouw vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

Directe nood? Neem contact op met de politie

Als er acuut gevaar dreigt voor een kind, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. De politie is opgeleid om met kindermishandeling om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.