Ik maak me zorgen om een oudere
Misschien heb je wat signalen opgevangen. Een oudere met een slecht verzorgd uiterlijk, urinegeur, blauwe plekken op vreemde plaatsen, somber en lusteloos gedrag, angstig en schrikachtig gedrag, of onderdanig gedrag naar de verzorgende. Goed dat je aandacht besteedt aan het signaal dat je hebt opgemerkt. Je kunt iets doen door alert te reageren op een signaal, ook als je het niet zeker weet.
Dit is wat je kunt doen
Praat erover met iemand die je vertrouwt
Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Praat erover met iemand in jouw omgeving, die de oudere ook kent. Samen kun je bepalen of er inderdaad iets aan de hand is en wat je het beste kunt doen.
Praat met de oudere
Als je vermoedt dat een oudere die je kent wordt mishandeld, is het goed dat je erover begint. Dit kan moeilijk zijn, omdat je meestal niet weet wat er precies aan de hand is. Daarnaast kan een slachtoffer van geweld zich schamen en het probleem verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat jouw vermoeden niet klopt. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van mishandeling, kun je samen de volgende stap bespreken of misschien zelf een oplossing bieden.

-
Download deze video
-
Uitgeschreven tekst
Het is ook zwaar als je man gaat dementeren en je bent zelf ook de jongste niet meer. Ik kan me zo voorstellen dat je dan uit onmacht het echt niet meer weet en je man opsluit of een klap geeft. Ja, wat kan je dan doen als buur? Ik heb nu de afspraak met mijn buurvrouw dat ik af en toe bij mijn buurman ben als zij even een boodschap doet of dat zij even een kopje koffie kan drinken met een vriendin. En, ja, dat is dan toch iets kleins waarmee je dan de buurvrouw heel erg ontlast en toch een verschil kan maken.
Bel Veilig Thuis op 0800-2000
Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met mishandeling. Wil je advies en hulp voor iemand anders? Bel ons en je kunt je vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).
Directe nood? Neem contact op met de politie
Als er acuut gevaar dreigt voor een oudere, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.
Ik wil financieel misbruik van ouderen voor zijn
Ouderen die afhankelijk worden van anderen voor huishoudelijk werk, verzorging of hun financiële zaken worden kwetsbaar. Dit kan risico’s met zich meebrengen, zoals financieel misbruik. Het is niet altijd even duidelijk wanneer iemand risico loopt, dus leer de risico’s herkennen.