Rijksoverheid
Een veilig thuis, daar maak je je toch sterk voor?

Veilig Thuis

Wil je advies of hulp?
Bel met Veilig Thuis op 0800-2000
(gratis en 24/7 bereikbaar)
Vanuit het buitenland kun je bellen naar: +31 703119007 (niet gratis)

Ik maak me zorgen om een volwassene

Misschien is er bij jou in de omgeving een gezin waar sprake is van veel herrie of ruzie. Of er wordt gescholden, gedreigd, geslagen, psychische druk uitgeoefend of dingen verboden. Of je kent iemand die wel heel vaak verwondingen heeft en daar ongeloofwaardige verklaringen voor geeft. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Ook als het huisdier niet goed behandeld of verwaarloosd wordt, kan dat een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin. Dan kan het gaan om huiselijk geweld. Het is belangrijk dat je iets doet. Ook als je twijfelt.

Dit is wat je kunt doen

Praten met iemand die je vertrouwt

Praat erover met iemand die je kent. Vaak ben je niet de enige die iets heeft gemerkt. Iemand anders kijkt misschien op een heel andere manier naar uw verhaal. Samen kun je bespreken wat je hierna het beste kunt doen.

Praat met de persoon om wie het gaat

Praten met personen die betrokken zijn is een grote stap, omdat je meestal niet precies weet wat er aan de hand is. U wilt met het uitspreken van uw vermoeden de ander niet kwetsen. Daarnaast kan een slachtoffer van geweld zich misschien schamen en alles verborgen willen houden. Het kan ook voorkomen dat uw vermoeden niet klopt. Toch is het beter om daar achter te komen. Als er wel sprake is van mishandeling, kun je samen bespreken hoe je hier iets aan kunt doen.
Fragment uit video Wat kun je doen bij partnergeweld

Bel Veilig Thuis op 0800-2000


Veilig Thuis is er voor iedereen die direct of indirect te maken heeft met huiselijk geweld. Wil je advies en hulp voor iemand anders? Bel ons en je kunt je vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar jouw verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt jouw vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met jou welke professionele hulp er nodig is. Als je wilt, kun je anoniem blijven. Bel 0800-2000 (gratis en 24/7 bereikbaar).

Directe nood? Neem contact op met de politie


Als je bijvoorbeeld hoort dat een ruzie bij jouw buren ernstig uit de hand loopt en er acuut gevaar dreigt, dan is er maar één mogelijkheid: bel 112, het landelijke alarmnummer. De politie is opgeleid om met huiselijk geweld om te gaan. Dit nummer is alleen voor noodgevallen.