Rijksoverheid

Vraag & Antwoord

Hier vindt je de meest gestelde vragen:

Wat zijn signalen?

Mishandeling is soms moeilijk te zien. Er zijn verschillende signalen die je kunnen opvallen. Stil en teruggetrokken gedrag, of juist heel druk gedrag. Schrikken van aanrakingen, vaak verwondingen hebben op onlogische plekken. En daar ongeloofwaardige verklaringen voor geven. Maar ook een onverzorgd uiterlijk, vieze, kapotte kleren en ongewassen haren en lichaam. En tenslotte ouders die schreeuwen tegen hun kind of vaak negatieve dingen zeggen over hun kind. Of een partner die je nooit buiten ziet. Of iemand die angstig, schrikachtig of depressief is. Of mishandeling of verwaarlozing van een huisdier: ook dat kan een teken zijn dat het niet goed gaat in het gezin.

Bij een oudere kunnen dit signalen zijn: een slecht verzorgd uiterlijk, urinegeur, blauwe plekken op vreemde plaatsen, somber en lusteloos gedrag, angstig en schrikachtig gedrag, of onderdanig gedrag naar de verzorgende

Het kunnen allemaal signalen zijn dat het bij een gezin thuis of met een oudere niet goed gaat. Dit zijn slechts voorbeelden. Bedenk je dat elk geval uniek is, en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. Je kunt altijd iets doen.

Wat zijn de vormen?

Lichamelijk geweld is nog wel te herkennen, vooral als het vaak voorkomt. Maar er zijn ook andere vormen van mishandeling. Er is bijvoorbeeld sprake van veel herrie, ruzie, er wordt gescholden, bedreigd, geslagen, er wordt psychische druk uitgeoefend, er worden dingen verboden, ook kan er sprake zijn van afpersing, stalking en seksueel misbruik. Of uitschelden en vernederen. Of aan verwaarlozing van een kind of een oudere. Ook wanneer een kind te weinig aandacht of lichamelijke zorg krijgt, of getuige is van huiselijk geweld, noemen we dat mishandeling.

Mishandeling kent verschillende vormen en niveaus:
  • Lichamelijke mishandeling, van hardhandig beetpakken tot slaan.
  • Psychische mishandeling door herhaaldelijk uitschelden, beledigen, vernederen, bedreigen of isoleren.
  • Financiële uitbuiting door diefstal, het veranderen van het testament en ongewenste bemoeienis met geldzaken.
  • Verwaarlozing door het onthouden van lichamelijke of psychische zorg of voeding.
  • Seksueel misbruik, waarbij het bijvoorbeeld gaat om ongewenste seksuele handelingen met of in het bijzijn van slachtoffers.
Bedenk je dat elk geval uniek is, en ga op je gevoel af als je denkt dat er iets niet klopt. Bel voor deskundig advies met Veilig Thuis. Je kunt altijd iets doen.

Wat is Veilig Thuis precies?

Veilig Thuis is het advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit zijn regionale organisaties waar slachtoffers, daders en omstanders terecht kunnen voor deskundige hulp en advies. Veilig Thuis is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld of kindermishandeling. Veilig Thuis geeft advies en biedt ondersteuning, ook aan professionals. Veilig Thuis biedt de helpende hand, doorbreekt onveilige situaties en zet mensen in beweging. Veilig Thuis biedt perspectief op een betere situatie waardoor mensen weer toekomst hebben. Mét of zonder elkaar.

Wil je advies en hulp voor de ander en/of voor jezelf? Je kunt je vragen stellen of je hart luchten. Je krijgt een hulpverlener aan de lijn, die aandachtig naar je verhaal luistert. Deze hulpverlener zet alles voor je op een rij, beantwoordt je vragen en geeft je advies. Ook kijkt de hulpverlener samen met je welke professionele hulp er nodig is. Als je wil, kun je anoniem blijven.

Wat kost het telefoonnummer?

Veilig Thuis heeft een landelijk gratis telefoonnummer:
0800-2000.

Wat gebeurt er als ik bel?

Als je belt, wordt je gevraagd om je plaatsnaam in te spreken. Daarmee kom je vanzelf terecht bij het Steunpunt bij jou in de buurt. Is er direct gevaar? Aarzel dan niet en bel 112.

Kan ik ook bij Veilig Thuis terecht als ik zelf wel eens geweld gebruik?

Ja, ook dan kun je bij Veilig Thuis terecht. Vaak wordt geweld gebruikt vanuit een gevoel van machteloosheid. Maar geweld gebruiken maakt veel kapot en is nooit goed te praten. Daarom is het goed om hulp te zoeken.

Wat kan ik doen als iemand in mijn omgeving door zijn of haar partner wordt geslagen of als iemand in de familie wordt uitgebuit of wordt gedwongen tot seks?

Als getuige van huiselijk geweld is het vaak moeilijk om in te schatten hoe en óf je kunt helpen. Bel dan met Veilig Thuis. Het is áltijd goed om te bellen. Ook als je niet zeker weet hoe ernstig het is, of als je je zorgen maakt over kinderen. De mensen bij het steunpunt geven je advies en helpen om de situatie te veranderen.

Waarom kan dierenmishandeling een teken van geweld in huiselijke kring zijn?

Huiselijk geweld kan gepaard gaan met dierenmishandeling. Dat weten we omdat opvanginstelling Kadera samen met de Universiteit Utrecht onderzoek heeft gedaan onder vrouwen die vanwege geweld in een opvangcentrum zitten. Meer dan de helft van deze vrouwen geeft aan dat de partner ook het huisdier mishandelde. En in een kwart van de gevallen begon de mishandeling bij het huisdier.

Dierenmishandeling kan een reden zijn om geen hulp te zoeken: uit angst dat de mishandeling van het dier erger wordt, durft een slachtoffer soms die stap niet te zetten. Maar het is belangrijk om dan toch iets te doen. Dat is beter voor zowel mens als dier.

Er zijn verschillende tekenen van dierenmishandeling. Als het dier bijvoorbeeld vaak verwondingen heeft, of zich angstig en teruggetrokken gedraagt, dan kan dat een teken van mishandeling zijn. Een ander teken is verwaarlozing of een ruwe manier van omgaan met het dier. Er is een speciaal telefoonnummer om over dierenmishandeling te bellen: 144. Dit nummer kun je 24 uur per dag, 7 dagen in de week bellen.

Neemt Veilig Thuis ook contact op met mij op mijn privé-adres?

Nee, dat gebeurt niet. Als je belt, wordt niet naar je naam gevraagd. Ook wordt er niets gedaan zonder dat je dat wilt. De hulpverleners zijn er om je te helpen. Als je wilt dat er actie wordt ondernomen, is jouw toestemming nodig om gegevens aan andere hulpverleners en de politie door te geven.

Kan ik ook de politie bellen bij huiselijk geweld?

Wanneer er direct gevaar dreigt moet je natuurlijk direct de politie bellen. Bel dan 112.

Ik zie wel eens dat mijn ouders elkaar slaan. Wat moet ik doen?

Als je daar graag met iemand over wilt praten, dan kun je contact opnemen met de Kindertelefoon. Kijk dan op de website van de Kindertelefoon: www.kindertelefoon.nl.

Je kan ook advies vragen wat je kan doen door contact op te nemen met Veilig Thuis.

Wat is een huisverbod?

Dit verbod houdt in dat plegers van huiselijk geweld in geval van ernstige dreiging tien dagen hun woning niet meer in mogen. Ook mogen zij in die periode geen contact opnemen met hun partner of de kinderen. Het huisverbod moet ervoor zorgen dat de situatie niet verder uit de hand loopt.

Als je een huisverbod krijgt, wat gebeurt er dan?

Het huisverbod zorgt voor een afkoelingsperiode waarin hulpverlening op gang kan komen. Het gaat dan om hulp voor zowel de pleger van huiselijk geweld als hulp voor het slachtoffer en eventuele kinderen.

Wie kan een huisverbod opleggen?

Burgemeesters mogen een huisverbod opleggen van tien dagen bij (dreigend) huiselijk geweld of (een ernstig vermoeden van) kindermishandeling. Afhankelijk van de situatie kan de burgemeester het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken.
Laat de tekst voorlezen met ReadSpeaker